Boje konja

Boje i rase konja su, u pogledu raznolikosti, priča za sebe. Ovde cemo se upoznati sa osnovnim bojama i rasama konja.

Najčešće zastupljene boje konja su alat (svetlo braon sa izraženim sjajem),  dorat  (tamno braon),  vranac (crni),  bela, zekan (beli sa flekama braon, sive ili crne boje), šareni itd.

HaflingerPojedine rase konja krase njihove specifične boje, pa je tako npr. Haflinger, na slici, zatvorene alate boje, sa belom grivom i repom.
Bela griva, izrazito dugačka i gusta, zajedno sa repom koji je takođe raskošan, u beloj boji i  potkolenicama koje su uglavnom bele, čini ovu rasu  atraktivnom.


Appaloosa
Specifičnost rase Appaloosa se ogleda u tome što je uvek zadnji deo tela, tj. sapi, u kontrastu u odnosu na prednji deo tela. Celo telo je prekriveno tufnama osnovne boje, koje dolaze do izražaja samo na delovima gde je boja podloge svetlija. Tako npr. kao na slici, bela boja zadnjeg dela tela jasno ističe pege osnovne, braon boje.

Boje konjaPored rasa koje imaju boje koje su specifične za tu rasu, sa blagim modifikacijama, postoje i boje konja koje ne možemo jasno specifikovati, te ih najčešće jednostavno nazivamo šarenim.
Njihove šare zavise od boja njihovih roditelja i sopstvenog pigmenta. Kombinacijom ovih faktora dobijaju se najrazličitiji varijiteti boja.


U našoj galeriji slika možete pogledati ostale varijacije boja konja (link).